Stedet

Stedet
 
skjerjehamn_tres.png
 
 
 
 

Handelsstedet ved havet

Havet har dannet livsgrunnlaget til Skjerjehamn i tusener av år. Skjerjehamn har vært et viktig knutepunkt for fiske, handel og industri, og på begynnelsen av 1900-tallet var det en av de største havnene på vestlandet. Men når transport ble flyttet fra sjø til land rundt midten av forrige århundre, stilnet det yrende livet her for en tid.

 
 
 
 
Skjerjehamn var en av de største havnene på vestlandet på begynnelsen av 1900-tallet

Skjerjehamn var en av de største havnene på vestlandet på begynnelsen av 1900-tallet

 
 

Havbruk

I 2005 tok oppdrettsselskapet Firda Seafood over som eier, og de salte dråper fikk liv i handelsstedet på ny. Siden den gang har havbruk vært vår grunnstein.

Skjerjehamn er Firda Seafood sitt visningssenter for havbruk, og vi er stolte av å fremme en av landets største næringer.

Vi tilbyr våre gjester daglige rib-turer i skjærgården, med besøk på ett av våre oppdrettsanlegg. I tillegg har vi en utendørs utstilling Blue Garden, som du kan lese mer om under Opplevelser.

 
 
Blue Garden er en utendørsutstilling om havbruk

Blue Garden er en utendørsutstilling om havbruk

 
 

Kunst

I tillegg til havbruk er kunst og kultur en viktig del av det å oppleve Skjerjehamn. Vi har både permanente og skiftende utstillinger, og flere skulpturer på området.

 
 

Knut Steen og Kongen
permanent fotoutstilling

Ola Braanaas sin reise til Pietrasanta, der Knut Steen arbeidet med å ferdigstille det forviste nasjonalmonumentet, ble dokumentert av fotograf Oddleiv Apneseth for Bergens Tidende.

knut.jpg
 

Edvarda Braanaas
oljemalerier og pastell

I galleriet i andre etasje i Pakkhuset stiller vi nå ut Edvarda Braanaas sine oljemalerier og pasteller. Salgsutstilling.

Les mer om Edvarda. 

Plnty_intro_Edvarda_Aslaksen_Braanaas_foto_Meryam_Braanaas_2015.jpg
 

Med armer og Behn
The Art of Making a Living

Malerier av Jacob Jacobsen og trykk av Ari Behn settes sammen i Skjerjehamn sitt eldste bygg, Skjenkestova. Tittelen henspiller på Behn sine trykk som går under navnet The Art of Lovemaking, men er i denne sammenhengen en hyllest til to kunstnere som med ulike virkemidler, og i ulike epoker i det norske samfunnet, har klart å spre sitt arbeid land og strand. Privat samling.

Skjenkestova, Skjerjehamn

Skjenkestova, Skjerjehamn

 
kongen.jpg
 

Siden avdukingen av monumentet av Kong Olav V i 2007, har Skjerjehamn vært et sted for kreativt påfyll